A párkapcsolati problémák első számú oka

A párkapcsolati problémák első számú oka

|
2013. augusztus 28. - 08:22

Elkerülhetetlen, hogy időként hibákat kövessünk el a párunkkal szemben. Minden kapcsolatban előfordulnak tévedések, megbántások és figyelmetlenségek, amelyeket a szavainkkal, cselekedeteinkkel vagy mulasztásainkkal követünk el.

a) A szavainkkal például úgy, hogy bántó hangnemben, gorombán, türelmetlenül beszélünk a párunkkal, netán kiabálunk. Ez általában nem szándékosan történik, hiszen senki nem úgy kezdi a napját, hogy elhatározza, hogy ő az adott napon négy alkalommal kiabálni fog, két alkalommal pedig sértő kifejezésekkel illeti a párját. De néha szándékosan is bántunk a szavainkkal. Néhány évnyi házasság után szinte mindenki kívülről tudja, hogy melyek azok a szavak, mondatok, amelyekkel garantáltan el lehet rontani a másik kedvét. És olykor sajnos be is vetjük ezt a fegyverünket.

b) Rosszat tenni lehet persze a cselekedeteinkkel is. Amikor egy férj véletlenül összetöri a felesége kedvenc vázáját, vagy szándékosan a barátaival beszél meg egy találkozót, hogy ne tegyen eleget a felesége kérésének, aki szeretett volna egy jót beszélgetni vele, akkor bizony a cselekedeteivel tesz a felesége ellen. És persze a megcsalás is ide tartozik, ez az egyik legnagyobb bűn, amit el lehet követni a másik emberrel szemben.

c) És mulasztással is tehetünk olyat, ami a párunknak rossz. Ha tudjuk, hogy jól esik neki, ha megkérdezzük, hogy mi történt vele aznap, de ezt rendszeresen nem tesszük meg, vagy ha látjuk, hogy segítségre szorul a házimunkában, de nem segítünk neki, vagy ha törődésre vágyik, de nem foglalkozunk vele, ezek mind-mind olyan helyzetek, amelyekben mulasztással okozunk a párunknak csalódást.

És hogy mi a gond azokkal a szavainkkal, cselekedeteinkkel és mulasztásainkkal, amelyek a párunk kárára vannak?

Amikor rosszat teszünk valakivel, – kisebb vagy nagyobb mértékben bűntudatot érzünk az irányába. A lelkünk mélyén érezzük, hogy nem helyes, amit teszünk, és emiatt egy kicsit rosszul érezzük magunkat lelkileg. És itt most ne mély depressziós érzést képzelj el. Csak egy apró rossz érzést, ami miatt már nem érzed olyan tisztának, tökéletesnek a viszonyodat a pároddal.

Kérem, hogy a fentiek alapján most gondolja magában végig a következőket:

 • Milyen szavakkal és tettekkel tettem rosszat a párommal szemben?
 • Mivel sértettem meg a páromat az elmúlt hónapokban és években?
 • Mi az, ami miatt bűntudatot érzek vele szemben?
 • Mi az, ami miatt nem érzek bűntudatot, de tudom, hogy valójában az kellene éreznem?
 • Mi az, amit nem tettem meg, pedig meg kellett volna tennem a párommal kapcsolatban az elmúlt hónapokban és években?

Tartson tehát lelkiismeret-vizsgálatot. Vegyen elő egy papírlapot, és írja össze mindazt, ami az eszébe jut!

Persze csak ha komolyan gondolja.

Bárki dönthet úgy is, hogy nem akar szembenézni az elkövetett hibáival, amelyek a problémákat okozzák a párkapcsolatában. Letagadhatjuk, hogy valaha is rosszat okoztunk a párunknak. Elnyomhatjuk magunkban a bűntudatot. Megmagyarázhatjuk, hogy a bántó szavaink, tetteink és mulasztásaink valójában jogosak voltak. Megkereshetünk minden érvet, ami mellettünk szól, sőt még azt is meg magyarázhatjuk, hogy a párunk miért érdemelte meg azt, amit tettünk vele. Így fenntarthatjuk magunkról azt a képet, hogy tökéletesek vagyunk és mindig mindent jól csinálunk. Belemenekülhetünk egyfajta önbecsapásba. Sokan választják ezt az utat.

De vajon így mennyire tudnánk magunkat közel érezni a párunkhoz? Mennyire éreznénk tisztának a kapcsolatunkat vele? Vajon így igazán boldogak lehetünk a párunkkal?

A lelkiismeret-vizsgálat lényege az, hogy alaposan átgondoljuk, hogy a múltban mivel tettünk rosszat a párunkkal, és ezekért vállaljuk a felelősséget.

Tehát bocsánatot kérünk a párunktól, még akkor is, ha hónapokkal vagy évekkel ezelőtt tettünk vele szemben bármi rosszat. Magunkban megbánást tanúsítunk, és megfogadjuk, hogy a jövőben jobban odafigyelünk, hogy ne kövessük el mégegyszer a hibánkat. Ha soha nem értünk haza az ígért időben, határozzuk el, hogy a jövőben időben hazaérünk! Ha türelmetlenek voltunk vele, fogadjuk meg magunkban, hogy nem leszünk vele goromba! Ha elfelejtettünk az utóbbi időben a kedvében járni, akkor most határozzuk el, hogy figyelmesebbek leszünk vele!

És emellett kárpótolnunk kell valamivel a párunkat. Ha például reggel nagyon mogorvák voltunk a párunkkal, akkor ne csak annyit mondjunk, hogy bocsánat, hanem kárpótlásként ajánljuk fel, hogy este megnézhetnétek a párunk kedvenc filmjét. Vagy ha megszegtük egy ígéretünket, amit a párunknak tettünk, találjunk ki valamit, amivel jóvátehetjük a hibánkat: hívjuk meg egy sütire, segítsünk neki a házimunkában vagy ajánljuk fel, hogy bármit kérhet tőlünk. Ez nemcsak a párunknak fog jól esni, hanem saját „megtisztulásunkat” is segíti.

Nagyon fontos tehát, hogy tartsuk tisztán a lelkiismeretünket a párunkkal kapcsolatban. Soha ne mondjunk olyat, ne tegyünk olyat, amit magunknak sem kívánnánk. Ha pedig olykor-olykor becsúszik egy-egy bántó szó, helytelen cselekedet vagy mulasztás, akkor azonnal hozzuk helyre a dolgot. De vigyázat!

A lelkiismeret kopik. Ha évek alatt felhalmozódnak a párunkkal szemben elkövetett rossz tetteink, egyre kevésbé fognak zavarni. Nagyon sok házaspárt láttam, ahol valamelyik fél megcsalta a párját. Mit gondol, ez a kapcsolat elején történt?

Elárulom, nem. Mire valaki hűtlen lesz, addigra már rengeteg rossz tette gyűlik össze a párjával szemben, ezért nem érzi olyan súlyos véteknek a megcsalást. Ahogy egy sorozatgyilkos a tizedik emberölés után már szemrebbenés nélkül elveszi bárki életét, egy évek óta elhidegült ember sem érzi át igazán, hogy a szavaival, tetteivel vagy mulasztásaival mit okoz a másikban.

Akikről érdemes példát vennünk, azok a friss házasok. Ők a legapróbb megbántást is alaposan megbeszélik egymással. És ezt nem azért teszik, mert még kezdők, hanem azért, mert nekik még annyira tiszta a kapcsolatuk, hogy azonnal elkezdik helyrehozni, ha valamelyikük rosszat tesz a másikkal. Nem szeretnek bűntudatot érezni.

Mi tehát a teendő?

 • Írja össze egy papírlapra, milyen szavakkal, cselekedetekkel és mulasztásokkal tett rosszat a párjával az utóbbi időben!
 • Beszéljen róluk a párjával!
 • Kérjen értük bocsánatot egyenként!
 • Kérdezze meg a párját, hogy mit okoztak benne az Ön tettei!
 • Hallgassa meg őszinte figyelemmel a párját!
 • Határozza el, hogy a jövőben nem követi el ezeket a hibákat!
 • Találjon ki olyan kisebb-nagyobb kedvességeket, amelyekkel jóváteszi a hibáit a párja felé!
 • Ha pedig még mindig úgy érzi, hogy eltávolodott a párjától, ismételje meg a fentieket!

AJÁNDÉK!

Jelentkezzen ingyenes könyvünkért és online tanfolyamunkért, amelyet már közel 20.000 magyar házaspár töltött le magának:

Hogyan kezeljem
a párommal
a konfliktusainkat?

AJÁNDÉK minikönyv
117 napos minitanfolyam
az Ön és párja közötti
konfliktusok kezeléséről

e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések

Hogyan tud egy pár kijönni a megcsalás okozta válságból? Nézze meg a videót itt: